Gasten uit België stuurde ons dit:

Wij hebben goede herinneringen aan 2014 en ja, ook aan Italië en bij uitbreiding ook aan Perticara (wat voor ons synoniem is voor Italië …) Wij zijn in 2014 twee maal langs geweest en ja we hebben beetje regen gehad in september, maar…

We hebben weer eens de gastvrijheid gevoeld: 2 dagen van te voren gebeld (we kwamen van “dieper” in ’t land) caravan geboekt, eten in lekker warm restaurant terwijl buiten het water met bakken uit de hemel viel (man, man, net een kerstverhaal)…het heeft iets.

En…’s morgens wakker worden met het geluid van Bert die in de gietende regen een regenpijp aan het repareren is aan je maxi-caravan, …het heeft iets.

De geboorte meemaken, einde mei/begin juni, van een verwarmd zwembad en daarvan dan in dat zelfde jaar in september ten volle van kunnen genieten, …het heeft iets.

Ervaren dat steeds weer twee (en soms meer) ongedwongen doch kordate Nederlanders, met veel liefde en toewijding zorg dragen voor een “goede vakantie” (= Vlaams), …het heeft iets .

Die Ene Zuster die leeft als “Hermitage” in een onooglijk maar mooi dorpje hoog in de Marechia-valei, Bascio. Toevallige ontmoeting in een kerk waar een fresco ontdekt wordt, gerestaureerd door twee dames die ons niet begrijpen maar ons toch “verstaan”, sommige dingen zijn universeel, communiceren kan met weinig woorden, veel betrokkenheid en een warm hart, …het heeft iets.

Op zoek gaan naar een museum dat je niet vindt in Poggio Toriana en uiteindelijk gaan navragen in het gemeentehuis, daar een man treffen die gedurende 3 uur ons heeft voorgereden met de auto van de gemeente (!) naar een authentieke, gerestaureerde graan-molen (Molino Sapignoli) en vervolgens naar een prive-castello, zomaar omdat de man zich aangesproken voelde,… het heeft iets.

Of die mevrouw die ons samen met haar dochter, gidste in de mergelgangen onder de stad van Santarcangelo en zodoende de bewogen geschiedenis vertelde van deze grotten en gangen tijdens de wereldoorlogen waar ook haar ouders bij betrokken waren, …het heeft iets.

De zon zien ondergaan op het terras van Perticara met een goed glas wijn, het mag een Luci of een Palpedrigo zijn, … het heeft iets.

‘s Nachts een onweer boven de zee fotograferen, registreren van bliksemschichten achter en tussen oplichtende wolken, …het heeft iets.

Na een bezoek aan Pennabili op zoek gaan naar leven en werk van Tonino Guera in de ganse vallei, zoals een prachtig fontein met mozaïek in vlindermotief, heel apart, inspirerend en mooi, …het heeft iets.

Of zomaar op stap gaan en dan toevallig Petrella Guidi ontdekken, lieflijk (sjiek) dorpje, met vergezicht om u tegen te zeggen…het heeft iets.

Ja, wij kennen het daar al een beetje in Perticara…, en ja wij komen nog steeds graag terug.

Het heeft te maken met:

  1. De regio is zeer boeiend, je moet natuurlijk de ogen openen, de boeken lezen, de lucht snuiven, op pad gaan en… ”spreken”.
  2. Perticara is heel speciaal, dat heeft te maken met de aanpak, beleid en visie van de tandem “Nel-Bert”, nuchter, doordacht, maar altijd met de focus op de klant, (nee, ik moet zeggen “gast”) en met een gemeende betrokkenheid die je niet zo veel ziet,… het heeft iets.

Of,… en,… zoveel meer,

Perticara heeft iets!

JvG Tonino