Cultuur

Dichtbij
De streek rond Perticara is rijk aan geschiedenis, charmante dorpjes en historische stadjes. Alleen al in de directe omgeving zijn Talamello, Pennabilli, Sant’ Agata Feltria, San Leo, San Marino, Sarsina, Petrella Guidi, Santarcangelo di Romagna, Verucchio, Cesenatico en Rimini de moeite waard om te bezoeken. Hieronder vind je een kleine beschrijving van een aantal bezienswaardigheden in de omgeving.

Sant’ Agata Feltria
Dit dorp wordt gedomineerd door het kasteel ‘Rocca Fregosa’, gebouwd in de 10e eeuw, dat momenteel dienst doet als museum en tentoonstellingsruimte. Het historisch centrum is goed bewaard gebleven, met als hoogtepunt het uit de 16e eeuw stammende Teatro Mariani, dat geheel uit hout is opgetrokken. In oktober is Sant’Agata het middelpunt van een nationaal truffelfeest, want in deze streek wordt de witte truffel gevonden. Vooral in september en oktober staan bij vrijwel alle restaurants in de buurt truffel gerechten op het menu.

San Leo
In San Leo lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het is een prachtige rotsvesting, met bovenop de rots een indrukwekkend fort, in de 15e eeuw ‘het mooiste en grootste oorlogswerktuig van de regio.’ Ook de Parochiekerk uit de 11e eeuw, de Dom uit 1173 en het klooster van Santa Igne uit 1243 zijn een bezichtiging meer dan waard. Door de ligging op zo’n 600 meter heb je vanuit San Leo een geweldig uitzicht over de omliggende heuvels en dalen. San Leo ligt op zo’n twintig minuten rijden en beschikt – naast alle historische bezienswaardigheden – over een heerlijke ijszaak!

Pennabilli
Pennabilli is de religieuze hoofdstad van de Montefeltro en is een dorp dat bruist en tegelijk slaapt. Pennabilli dankt zijn bestaan aan twee oude kastelen: Billi en Penna. Het gebied is al bewoond sinds de oudheid, eerst door de Umbri, dan de Etrusken en later door de Romeinen. Maar pas na het bouwen van de kastelen rond het jaar duizend is er sprake van dorpsbebouwing. In de 13e eeuw zijn de twee zelfstandige dorpen ‘Penna’ en ‘Billi’ verenigd, wat te zien is in het wapen van de twee torens met een adelaar erboven.

San Marino
Iets verder dan San Leo ligt San Marino, het dwergstaatje annex belastingparadijs – en de oudste republiek ter wereld.  Gelegen op een hoge berg, kan je San Marino al vanaf de weg naar ons zien liggen. Na een rit van drie kwartier bevind je je in een mooie stad met veel steile straatjes vol winkeltjes. Leren jassen en tassen, lokale dranken en spijzen, veel parfums en juwelen en zelfs allerlei wapentuig: in San Marino vind je alles wat je zoekt. De talloze terrasjes met uitzicht zorgen ervoor dat je de vermoeienissen van de steile straatjes snel zult vergeten. En mocht je ze toevallig in handen krijgen: de euromunten uit San Marino zijn gewilde verzamelobjecten!

Rimini
In de kustplaats Rimini kan je naast heerlijk zonnen aan zee ook volop shoppen bij de vele winkels die Rimini biedt. Op de weg tussen San Marino en Rimini bevinden zich vele winkelcentra. Maar ook langs de boulevard vind je allerlei kleine winkeltjes. Mocht je op zoek zijn naar historie: dan vindt je in Rimini bijvoorbeeld een Boog van Augustus uit 27 voor Christus, de Ponte di Tiberio uit de 1e eeuw na Christus en de wonderschone Malatesta tempel.

Supermarkten en lokale marktjes
Perticara is maar een klein dorp met ca. 250 inwoners maar beschikt over alle belangrijke voorzieningen, zoals een kruidenier, bakker, slager, bar en postkantoor. Wil je iets uitgebreider boodschappen doen dan rijd je in 10 minuten naar Novafeltria. Daar vind je wat meer winkels en wat grotere supermarkten.

In de dorpjes in de nabije omgeving is er op verschillende dagen ’s ochtends markt. De één wat groter dan de ander, maar altijd met een groente/fruitkraam. Italianen kopen zelf veel op de markt, je vindt daar dan ook een ruime sortering van goede kwaliteit. Op vrijdag is er een kleine markt in Perticara en op maandag is er een grote markt in Novafeltria.

Elke maandag in september is er een bijzondere markt in Pugliano: een twee hectare grote openluchtmarkt waar de Italianen drinken, eten en al hun inkopen doen: van een krop sla tot koe, van curiosa tot antiek en van snoep tot vis.

Er zijn ook markten waar je kunst en antiek kan kopen. Zo zijn er op elke eerste zondag van de maand grote antiekmarkten in Santarcangelo di Romagna en in Arezzo (ook op de zaterdag daarvoor).

Iets verder weg, maar ideaal als dagtrip zijn de volgende steden:

  • Cesenatico
  • Ravenna
  • Urbino
  • Assisi
  • Bologna
  • Arezzo

Cesenatico
Cesenatico ligt aan de kust en is het geboortedorp van wielrenner Marco Pantani. De boulevard is heel modern en vol met hotels. Maar het ‘centro storico’ is knus en gezellig en al honderd jaar hetzelfde. Een oud haventje met zijn vissershuisjes en de kleinere vissersboten die hier hun vis lossen. Heerlijk slenteren! En.. als je dan toch in Cesenatico bent, breng dan een bezoek aan de begraafplaats en het graf van Marco Pantani. Een kunstwerk op zich.

Ravenna
Op een uur rijden van Perticara (70 km) ligt Ravenna, een oude stad die beroemd is om zijn vele mozaïeken. Maar liefst acht vroegchristelijke bouwwerken in Ravenna staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO, met de achthoekige basiliek van San Vitale, gebouwd tussen 526 en 547, als hoogtepunt van de Byzantijnse bouwkunst.

Grappig feitje: Weet je nog, hoe je vroeger soms net wat ruimte te kort kwam om een woord nog op één regel te schrijven? Dan ging je proppen, of boog naar beneden af in een poging de tekst er toch nog op te krijgen. Welnu, dat probleem zie je ook in de Basiliek van San Vitale, waar de artiest moeite had de namen van de twaalf apostelen in mozaïek vast te leggen. Het paste er net niet op!

Urbino
Iets verder van Perticara, op anderhalf uur rijden, ligt het historische universiteitsstadje Urbino. Grofweg een derde van de inwoners is student, dus het is er een gezellige boel. Om dit plein liggen allemaal straatjes – sommige behoorlijk steil – met gezellige kleine winkeltjes en boetiekjes. Gelukkig kan je er rustig wandelen, want er is weinig verkeer: buiten de stadsmuren moeten bezoekers hun auto’s achterlaten.

Urbino dankt zijn ontwikkeling aan de hertog van Montefeltro, die de stad bestuurde van 1444 tot 1482. Deze Federico was niet alleen zeer rijk, maar ook een groot kunstliefhebber. Hij bouwde het Palazzo Ducale, waarvoor hij een beroep deed op vele beroemde kunstenaars en architecten uit die tijd. De façade met de verschillende, boven elkaar liggende loggia’s deed lang dienst als monumentale ingang van de stad.

In Urbino staat ook het geboortehuis van de schilder Raffaël. Wie zijn werk wil zien, kan het best een kaartje kopen voor de Galleria Nazionale delle Marche, gevestigd in het Palazzo Ducale.

Assisi
Vooral bekend als de geboorteplaats van Fransiscus van Assisi. Een prachtig bewaard gebleven stad met vele mooie kerken, kloosters en huizen. Hoogtepunt is de drie verdiepingen tellende kerk van San Francesco. Het kan hier in het hoogseizoen behoorlijk druk zijn met toeristen maar het is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Bologna
Bologna ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van ons vandaan. Deze middelgrote stad is de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna en wordt vooral gezien als de culinaire hoofdstad van Italië. Het is bovendien een gezellige studentenstad met mooie winkels en een 43 km lange arcadeboog waar je onderdoor kunt lopen. Bologna heeft als bijnaam ‘de rode stad’. Waarom dat is word je al snel duidelijk zodra je je op straat begeeft. Roodachtige tinten kleuren panden in het historische centrum van Bologna en alle daken zijn voorzien van rode dakpannen.

Arezzo
Arezzo is de hoofdstad van Toscane en ligt op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf de Tenuta. Arezzo kent een bloeiende sieraden industrie, voornamelijk gouden trouwringen en heilige medailles en wordt daarom ook wel ‘La città d’oro’ genoemd. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de Chiesa San Francesco. De kerk is een pelgrimsoord, niet zo zeer voor gelovigen als wel voor kunstliefhebbers. Hier vind je een van de grootste ‘frescocycli’ van Italia. De Piazza Grande straalt een Middeleeuwse sfeer uit. Op dit plein wordt elke eerste zaterdag en zondag van de maand een antiekmarkt gehouden. Dit is zeker het bezoeken waard!