Dichtbij

De streek rond Perticara is rijk aan geschiedenis, charmante dorpjes en historische stadjes.
Alleen al in de directe omgeving zijn Talamello, Pennabilli, Sarsina, Petrella Guidi, Sant’Agata Feltria, Santarcangelo di Romagna, San Leo en Verucchio de moeite waard om te bezoeken. Hieronder vind je een korte selectie van bezienswaardigheden.

Supermarkten en lokale marktjes

Perticara is maar een klein dorp met ca. 250 inwoners maar beschikt over alle belangrijke voorzieningen, zoals een kruidenier, bakker, slager, bar en postkantoor. Wil je iets uitgebreider boodschappen doen dan rijd je in 10 minuten naar Novafeltria. Daar vind je wat meer winkels en wat grotere supermarkten.

In de dorpjes in de nabije omgeving is er op verschillende dagen ’s ochtends markt. De één wat groter dan de ander, maar altijd met een groente/fruitkraam. Italianen kopen zelf veel op de markt, je vindt daar dan ook een ruime sortering van goede kwaliteit. Op vrijdag is er een kleine markt in Perticara en op maandag is er een grote markt in Novafeltria.

Elke maandag in september is er een bijzondere markt in Pugliano: een twee hectare grote openluchtmarkt waar de Italianen drinken, eten en al hun inkopen doen: van een krop sla tot koe, van curiosa tot antiek en van snoep tot vis.

Er zijn ook markten waar je kunst en antiek kan kopen. Zo zijn er op elke eerste zondag van de maand grote antiekmarkten in Santarcangelo di Romagna en in Arezzo (ook op de zaterdag daarvoor).

Mijnmuseum in Perticara
Al sinds mensenheugenis werd rond Perticara zwavel gewonnen. Hier bevond zich de grootste hoeveelheid zwavel van Europa en vanaf 1917 werd het dan ook grootschalig gedolven, tot op een diepte van 700 meter. Zwavel werd gebruikt voor de productie van onder meer buskruit en allerlei bestrijdingsmiddelen voor de landbouw. De mijn sloot in 1964, toen zwavel goedkoper beschikbaar kwam als bijproduct in raffinaderijen. Het Mijnmuseum is gevestigd in de oorspronkelijke gebouwen van de mijn en geeft een mooi beeld van de historie van Perticara.

Sant ‘Agata Feltria
Dit dorp wordt gedomineerd door het kasteel ‘Rocca Fregosa’, gebouwd in de 10e eeuw, dat momenteel dienst doet als museum en tentoonstellingsruimte. Het historisch centrum is goed bewaard gebleven, met als hoogtepunt het uit de 16e eeuw stammende Teatro Mariani, dat geheel uit hout is opgetrokken. In oktober is Sant’Agata het middelpunt van een nationaal truffelfeest, want in deze streek wordt de witte truffel gevonden. Vooral in september en oktober staan bij vrijwel alle restaurants in de buurt truffel gerechten op het menu.

San Leo
In San Leo lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het is een prachtige rotsvesting, met bovenop de rots een indrukwekkend fort, in de 15e eeuw ‘het mooiste en grootste oorlogswerktuig van de regio.’ Ook de Parochiekerk uit de 11e eeuw, de Dom uit 1173 en het klooster van Santa Igne uit 1243 zijn een bezichtiging meer dan waard. Door de ligging op zo’n 600 meter heb je vanuit San Leo een geweldig uitzicht over de omliggende heuvels en dalen. San Leo ligt op zo’n twintig minuten rijden van de Tenuta en beschikt – naast alle historische bezienswaardigheden – over een heerlijke ijszaak!

San Marino
Iets verder dan San Leo ligt San Marino, het dwergstaatje annex belastingparadijs – en de oudste republiek ter wereld.  Gelegen op een hoge berg, kan je San Marino al vanaf de weg naar de Tenuta zien liggen. Na een rit van drie kwartier bevind je je in een mooie stad met veel steile straatjes vol winkeltjes. Leren jassen en tassen, lokale dranken en spijzen, veel parfums en juwelen en zelfs allerlei wapentuig: in San Marino vind je alles wat je zoekt. De talloze terrasjes met uitzicht zorgen ervoor dat je de vermoeienissen van de steile straatjes snel zult vergeten. En mocht je ze toevallig in handen krijgen: de euromunten uit San Marino zijn gewilde verzamelobjecten!

Rimini
In de kustplaats Rimini kan je naast heerlijk zonnen aan zee ook volop shoppen bij de vele winkels die Rimini biedt. Op de weg tussen San Marino en Rimini bevinden zich vele winkelcentra. Maar ook langs de boulevard vind je allerlei kleine winkeltjes. Mocht je op zoek zijn naar historie: dan vindt je in Rimini bijvoorbeeld een Boog van Augustus uit 27 voor Christus, de Ponte di Tiberio uit de 1e eeuw na Christus en de wonderschone Malatesta tempel.